Ghidurile FeNO

Ghidurile actualizate privind controlul astmului reflectă numărul din ce în ce mai mare de evidențe din literatura de specialitate care descriu avantajele monitorizării FeNO în managementul astmului.1

Declarația comună de susținere ACAAI & AAAAI
Ghidurile Societății Americane de Patologie Toracică (ATS) au fost avizate și susținute formal de Colegiul American de Alergologie, Astm și Imunologie (ACAAI) și Academia Americană de Alergologie, Astm și Imunologie (AAAAI).

ATS
În septembrie 2011, Societatea Americană de Patologie Toracică (ATS) a publicat un ghid de practică clinică intitulat Interpretation of Exhaled Nitric Oxide Levels (FeNO) for Clinical Applications: an official ATS Clinical Practice Guideline (Interpretarea nivelului de oxid nitric în aerul expirat (FeNO) pentru aplicații clinice: Ghidul oficial ATS pentru practica clinică). Acest ghid practic a fost conceput pentru medicii curanți și oferă recomandări bazate pe evidențe pentru utilizarea și interpretarea dozărilor de oxid nitric în aerul expirat în practica clinică.

GINA
Recent, Inițiativa Globală pentru Astm (GINA) a fost de asemenea actualizată pentru a include recomandări privind utilizarea FeNO.

AHRQ
În Statele Unite, Agenția pentru Cercetarea și Calitatea Sănătății (AHRQ) din cadrul Institutului Național pentru Sănătate (NIH) a publicat o analiză FeNO extinsă, bazată pe evidențe concrete, care susține utilizarea determinării oxidului nitric fracționat în aerul expirat (FeNO) în diagnosticul și managementului astmului.

Societatea germană de Pneumologie și Patologie Respiratorie (German Society for Pneumology and Respiratory Medicine (DGP))/ Asociația germană de Patologie a Căilor Respiratorii (German Airway Association (Deutsche Atemwegsliga))
În noiembrie 2017, în Germania a fost emis Ghidul pentru diagnosticul și tratamentul astmului (Guideline for the diagnosis and therapy of asthma). Cele două societăți de științe medicale au subliniat că determinarea nivelului FeNO reprezintă un element important în diagnosticarea și managementul astmului.

NICE 
Măsurarea FeNO a fost inclusă și în cele mai recente ghiduri pentru astm publicate în Marea Britanie; Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) recomandă dozarea FeNO pentru susținerea diagnosticării și managementului astmului la adulți și copii.

Ghid FeNO in practica medicala din Romania pdf

Experimentați impactul NIOX VERO
Vedeți cele mai frecvente întrebări despre NIOX VERO

Referințe: 1. Arnold RJ, Massanari M, Lee TA, Brooks E. A Review of the Utility and Cost Effectiveness of Monitoring Fractional Exhaled Nitric Oxide (FeNO) in Asthma Management. Manag Care. 2018 Jul; 27(7):34-41.